Anni

Kuka minä olen ja miten minusta tuli doula?


Olen Anni, pohjoiskarjalainen - tarkemmin joensuulainen - nainen. Minulle on suotu onni olla äiti kahdelle lapselle ja vaimo yhdelle, erityiselle miehelle. Olen ikuinen haaveilija ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin metsästäjä. Rakastan tunteita ja koko niiden laajaa kirjoa, koen itse tunteita hyvin syvästi ja vahvasti laidasta laitaan ja haluan aina pohtia niiden syvimpiä viestejä minulle. Opettelen antautumaan elämän vietäväksi ja olemaan ripustautumatta liikaa itse tekemiini suunnitelmiin - elämällä on todennäköisesti jotain paljon parempaa ja mielenkiintoisempaa suunniteltuna minua varten. Silti nautin suunnitelmien tekemisestä, mutta olen viimein ymmärtänyt, että tärkeintä ei ole niiden täydellinen toteutuminen, vaan se, että tiedostan vaihtoehdot ja opin matkastani kohti tavoitteitani.

Olen aloittanut fysioterapeutin (amk) opinnot talvella 2014 ja sittemmin ollut kotona lasten kanssa muutaman vuoden. Teoriaopinnot ja opinnäytetyö ovat tehtynä, mutta vielä pari harjoittelujaksoa odottaa suorittamista. Aion valmistua aikanaan fysioterapeutiksi ja erikoistua äitiysfysioterapiaan, jolloin voin yhdistää sen puolen ammattitaitoani työhöni doulana.

Doulapolkuni on alkanut odottaessani esikoistamme vuonna 2016. Olin silloin suunnattoman kiinnostunut raskausajasta ja synnyttämisestä, haalin tietoa minkä ehdin ja valmistauduin synnytykseen ottamalla selvää kaikista mahdollisista skenaarioista mitä synnytys saattaisi tuoda tullessaan. Esikoisen synnyttyä palo vain kasvoi ja elokuussa 2017 osallistuin Liekku ry:n ja Suomen doulat ry:n Minustako doula? -kurssille toimiakseni Liekku ry:n vapaaehtoisdoulana. Vapaaehtoisena en ole olosuhteiden sanelemana voinut olla niin paljon doulatoiminnassa kuin olisin halunnut olla, mutta olen todella kiitollinen niille muutamille synnyttäjille ja perheille, joiden raskaus- ja synnytysmatkoilla olen saanut olla mukana kulkemassa.

Odottaessani kuopustamme tutustuin ihaniin ja inspiroiviin synnytysalan ammattilaisiin, jotka olivat mukana raskauteni iloissa ja suruissa, sekä synnytyksessäni. Tässä odotuksessa panostin edellistä enemmän kehonhuoltoon ja rentoutumiseen, sekä mielenhallintaan, upposin aina vain syvemmälle raskauden ja synnyttämisen koukeroihin. Kuopuksemme on syntynyt alkuvuodesta 2019 ja syksyllä muutaman ihanan yhteensattuman ja lopulta hetken mielijohteen myötä päätin ilmoittautua Doula-Akatemian sertifiointikoulutukseen, josta saisin laajan ja monipuolisen ponnahduslaudan ammattidoulan työhön. Vaikka päätös opinnoista tuli tehtyä hyvin nopeasti ja harkitsematta, en ole hetkeäkään katunut, päinvastoin. Suunta kohti ammattidoulan uraa tuntuu parhaalta päätökseltä pitkään aikaan. Tämäkin ihana käänne elämässäni tuli pyytämättä ja yllättäen.

Intoa puhkuen suunnittelen jo tulevaisuutta, sitä missä kaikessa haluan erityisesti lisätä asiantuntemustani Doula-Akatemian oppien lisäksi. Olen perehtynyt Spinning babies -metodiin oma-aloitteisesti ja olen todella kiinnostunut kyseisetä aiheesta (Tiesitkö sinä, että sinulla on paljonkin mahdollisuuksia vaikuttaa vauvan oloihin kohdussasi ja sitä myöten vauvan tarjontaan ja synnytyksenkulkuun?). Haluan käydä virallisen Spinning babies -koulutuksen, kunhan se sopivasti onnistuu. Samaten hypnosynnytys on lähellä sydäntäni ja haluan oppia siitä lisää. Haaveenani on yhdistää doulaosaamiseeni myös vyöhyketerapiaa, sekä akupainantaa (joskus ehkä myös akupunktiota neuloilla/silkillä). Haluan laajentaa osaamistani monipuolisesti, jotta osaisin tukea erilaisia odottajia ja synnyttäjiä perheineen mahdollisimman monipuolisesti ja ammattitaitoisesti. 


Koulutukset ja kurssit

 • Doula-Akatemian sertifiointikoulutus, Helsinki, Maaliskuu 2020 -->
 • Traumatisoitumisen kirjo raskaus- ja vauva-ajalla -webinaari, Marraskuu 2020
 • WHO Imetysohjaajakoulutus, Karelia ammattikorkeakoulu, Joensuu, Elo-/syyskuu 2020
 • Kotisynnytysseminaari, Aktiivinen synnytys ry & Suomen doulat ry, Helsinki, Tammikuu 2020
 • Rento synnytys -verkkovalmennus, Jenna Moisala & Jaana Cowasji, kevät 2019
 • Yksityinen synnytysvalmennus, Synnytyskopla, Joensuu, Marraskuu 2018
 • Synnytyslaulukurssi doulille, Laulava Doula, Joensuu, Lokakuu 2018
 • Imetystuen peruskurssi, Imetyksen tuki ry, Joensuu, Lokakuu 2018
 • Minustako doula? -koulutus, Liekku ry & Suomen doulat ry, Joensuu, Elokuu 2017
 • Synnytysvalmennus, Pohjois-Karjalan keskussairaala, Syyskuu 2016
 • Fysioterapeutti (AMK), Karelia Ammattikorkeakoulu, Joensuu, Tammikuu 2014 -->


Vapaaehtoistyö

 • Aktiivinen synnytys ry:n vertaistuki-iltojen veto, Joensuu, kevät 2020 -->
 • Kantoliinayhdistyksen kantovälinetukihenkilö, Joensuu, heinäkuu 2019 -->
 • Imetyksen tuki ry:n imetystukiryhmän veto, Joensuu, kevät 2019
 • Imetyksen tuki ry:n tukiäiti, Lokakuu 2018 -->
 • Vapaaehtoisdoula, Liekku ry, Joensuu, Elokuu 2017 - Tammikuu 2020
 • Liekku ry:n vertaistuki-iltojen vetäminen, Joensuu, syksy 2017-->

Omat synnytykset sairaalassa lokakuu 2016 ja kotona huhtikuu 2019