Anni

Kuka minä olen ja miten minusta tuli doula?


Olen Anni, pohjoiskarjalainen - tarkemmin joensuulainen - nainen. Minulle on suotu onni olla äiti kahdelle lapselle ja vaimo yhdelle, erityiselle miehelle. Olen ikuinen haaveilija ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin metsästäjä. Rakastan tunteita ja koko niiden laajaa kirjoa, koen itse tunteita hyvin syvästi ja vahvasti laidasta laitaan ja haluan aina pohtia niiden syvimpiä viestejä minulle. Opettelen antautumaan elämän vietäväksi ja olemaan ripustautumatta liikaa itse tekemiini suunnitelmiin - elämällä on todennäköisesti jotain paljon parempaa ja mielenkiintoisempaa suunniteltuna minua varten. Silti nautin suunnitelmien tekemisestä, mutta olen viimein ymmärtänyt, että tärkeintä ei ole niiden täydellinen toteutuminen, vaan se, että tiedostan vaihtoehdot ja opin matkastani kohti tavoitteitani.

Doulapolkuni on alkanut odottaessani esikoistamme vuonna 2016. Olin silloin suunnattoman kiinnostunut raskausajasta ja synnyttämisestä, haalin tietoa minkä ehdin ja valmistauduin synnytykseen ottamalla selvää kaikista mahdollisista skenaarioista mitä synnytys saattaisi tuoda tullessaan. Esikoisen synnyttyä palo vain kasvoi ja elokuussa 2017 osallistuin Liekku ry:n ja Suomen doulat ry:n Minustako doula? -kurssille toimiakseni Liekku ry:n vapaaehtoisdoulana. Vapaaehtoisena en ole olosuhteiden sanelemana voinut olla niin paljon doulatoiminnassa kuin olisin halunnut olla, mutta olen todella kiitollinen niille muutamille synnyttäjille ja perheille, joiden raskaus- ja synnytysmatkoilla olen saanut olla mukana kulkemassa.

Odottaessani kuopustamme tutustuin ihaniin ja inspiroiviin synnytysalan ammattilaisiin, jotka olivat mukana raskauteni iloissa ja suruissa, sekä synnytyksessäni. Tässä odotuksessa panostin edellistä enemmän kehonhuoltoon ja rentoutumiseen, sekä mielenhallintaan, upposin aina vain syvemmälle raskauden ja synnyttämisen koukeroihin. Kuopuksemme on syntynyt alkuvuodesta 2019 ja syksyllä muutaman ihanan yhteensattuman ja lopulta hetken mielijohteen myötä päätin ilmoittautua Doula-Akatemian sertifiointikoulutukseen, josta saisin laajan ja monipuolisen ponnahduslaudan ammattidoulan työhön. Vaikka päätös opinnoista tuli tehtyä hyvin nopeasti ja harkitsematta, en ole hetkeäkään katunut, päinvastoin. Suunta kohti ammattidoulan uraa tuntuu parhaalta päätökseltä pitkään aikaan. Tämäkin ihana käänne elämässäni tuli pyytämättä ja yllättäen.

Fysioterapeutin koulutus täydentää hyvin doulaosaamistani ja antaa eväitä arvioida ja tukea odottajan ja synnyttäneen kehon hyvinvointia kohti hyvinvoivaa raskautta, helpompaa synnytystä ja huolettomampaa synnytyksen jälkeistä aikaa. Intoa puhkuen suunnittelen jo tulevaisuutta, sitä missä kaikessa haluan erityisesti lisätä asiantuntemustani Doula-Akatemian oppien lisäksi. Olen perehtynyt Spinning babies -metodiin oma-aloitteisesti ja olen todella kiinnostunut kyseisetä aiheesta (Tiesitkö sinä, että sinulla on paljonkin mahdollisuuksia vaikuttaa vauvan oloihin kohdussasi ja sitä myöten vauvan tarjontaan ja synnytyksenkulkuun?). Haluan käydä virallisen Spinning babies -koulutuksen, kunhan se sopivasti onnistuu. Samaten hypnosynnytys on lähellä sydäntäni ja haluan oppia siitä lisää. Haaveenani on yhdistää doulaosaamiseeni myös vyöhyketerapiaa, sekä akupainantaa (joskus ehkä myös akupunktiota neuloilla/silkillä). Haluan laajentaa osaamistani monipuolisesti, jotta osaisin tukea erilaisia odottajia ja synnyttäjiä perheineen mahdollisimman monipuolisesti ja ammattitaitoisesti. 


Minä doulanasi

Mitä minä olen doulanasi? Mitä voit minulta odottaa?


Olen Suomen doulat ry:n jäsen ja sitoutunut työskentelemään synnytysdoulan toimenkuvan mukaisesti.

Työtäni ohjaa halu ymmärtää ja kunnioittaa jokaisen itsemääräämisoikeutta. Olet tervetullut luokseni juuri sellaisena kuin olet, luon parhaani mukaan sinulle turvallisen ympäristön ilmentää itseäsi omalla tavallasi.

Doulanasi haluan tutustua sinuun ja perheeseesi ja tunnustella minkälaista tukea juuri te kulloinkin tarvitsette. Tuen sinua riippumatta siitä onko ajatuksenasi lääkkeellinen vai lääkkeetön synnytys tai suunniteltu sektio, käynnistetty synnytys sairaalassa tai synnytys keskellä luonnon rauhaa. Minun tavoitteeni on, että mitä ikinä toivotkaan, voit muodostaa toiveesi tuntien vaihtoehtosi ja oikeutesi. Tässä kohtaa haluan nimenomaan tarjota tukeani, tietoani ja taitoani. Jotta saisit tietoa, johon perustaa omat suunnitelmasi ja toiveesi. Kun tulee tilanne, etten osaa vastata kysymykseesi, pyrin parhaani mukaan auttamaan sinua löytämään tietoa.

Autan mielelläni sinua laatimaan synnytyssuunnitelmaa ja / tai -toivelistaa. Voimme keskustella erilaisista kivunlievitysmenetelmistä, lääkkeellisistä ja lääkkeettömistä, synnytysasennoista, synnytysympäristöstä, siitä millaista tukea kaipaisit mahdolliselta puolisolta / tukihenkilöltä ja minulta. Synnyttäjänä sinulla on kuitenkin täysi oikeus muuttaa mieltäsi synnytyksen aikana ja siihen meillä muilla läsnäolijoilla on mukautuminen.

En ole doulana terveydenhuollon ammattihenkilö, enkä näin ollen suorita tai osallistu lääketieteellisiin toimenpiteisiin. En missään tapauksessa korvaa kätilöä tai lääkäriä, vaan olen tukemassa sinua ja mahdollisesti läsnä olevaa puolisoasi / tukihenkilöäsi, sekä muuta perhettäsi.

Doulasuhteissani toimin luottamuksellisesti. Kertomasi tiedot ja doulasuhteemme pysyvät meidän välisinä asioina. Doulasuhteemme astuu virallisesti voimaan allekirjoitettuamme doulasopimuksen, josta käy ilmi sopimamme palvelun sisältö, ehdot ja hinnat.

Sinulta ja perheeltäsi toivon avointa ja rehellistä vuorovaikutusta kanssani, tällöin pystyn parhaiten tukemaan teitä sillä tavalla, jota te tarvitsette. 


Koulutukset ja kurssit

 • Fysioterapeutti (AMK), Karelia Ammattikorkeakoulu, Joensuu, Huhtikuu 2023
 • Doula-Akatemia, sertifioitu doula, Helsinki, Marraskuu 2021
 • Reiki 1 -kurssi, Karhun talo, Joensuu, Huhtikuu 2021
 • Traumatisoitumisen kirjo raskaus- ja vauva-ajalla -webinaari, Marraskuu 2020
 • WHO Imetysohjaajakoulutus, Karelia ammattikorkeakoulu, Joensuu, Elo-/syyskuu 2020
 • Kotisynnytysseminaari, Aktiivinen synnytys ry & Suomen doulat ry, Helsinki, Tammikuu 2020
 • Rento synnytys -verkkovalmennus, Jenna Moisala & Jaana Cowasji, kevät 2019
 • Yksityinen synnytysvalmennus, Synnytyskopla, Joensuu, Marraskuu 2018
 • Synnytyslaulukurssi doulille, Laulava Doula, Joensuu, Lokakuu 2018
 • Imetystuen peruskurssi, Imetyksen tuki ry, Joensuu, Lokakuu 2018
 • Minustako doula? -koulutus, Liekku ry & Suomen doulat ry, Joensuu, Elokuu 2017
 • Synnytysvalmennus, Pohjois-Karjalan keskussairaala, Syyskuu 2016


Vapaaehtoistyö

 • Aktiivinen synnytys ry:n vertaistuki-iltojen veto, Joensuu, 2020
 • Kantoliinayhdistyksen kantovälinetukihenkilö, Joensuu, heinäkuu 2019 -->
 • Imetyksen tuki ry:n imetystukiryhmän veto, Joensuu, kevät 2019
 • Imetyksen tuki ry:n tukiäiti, Lokakuu 2018 -->
 • Vapaaehtoisdoula, Liekku ry, Joensuu, Elokuu 2017 - Tammikuu 2020
 • Liekku ry:n vertaistuki-iltojen vetäminen, Joensuu, 2017-2019

Omat synnytykset sairaalassa lokakuu 2016 ja kotona huhtikuu 2019